IMKERS GAAN TERUG IN DE TIJD

Nederlandse Bijenhoudersvereniging afdeling Gorssel → http://gorssel.bijenhouders.nl/

 DSC05524 

Een aantal imkers van de afdeling Gorssel van de Nederlandse Bijenvereniging (Gorssel, Epse, Joppe, Eefde en Almen) gaat het bijen houden ‘vernieuwen’ door weer korven in plaats van kasten te gebruiken. Het probleem is alleen: hoe kom je aan korven?

Het oude ambacht van het vlechten van korven wordt nog maar sporadisch toegepast, hetgeen de imkers op het idee bracht om zelf de korven te gaan vlechten. Gelukkig bleek één van hun leden het vlechten nog machtig te zijn en met groot enthousiasme werd gestart met een cursus korfvlechten in de stal van cursusleider Gerrit Steging. En het is een groot succes. Elke maandagavond wordt driftig gevlochten en men verwacht een korf in een uur of 15 klaar te hebben.

Op de vraag wat nu het verschil is tussen bijenkasten en bijenkorven kwamen toch wel grote verschillen naar voren. De korven worden maar één keer per jaar geleegd en om dat te bereiken moet het bijenvolk uit de korf door de korf op afstand van zijn vaste plek te plaatsen. De bijen vliegen dan terug naar die oude plek en worden daar opgevangen in een andere korf of kast. In een kast kan een volk wel drie tot vier jaar blijven wonen.

Een gevlochten schepkorf, die is bedoeld om een uitgezwermd volk op te vangen, blijkt veel prettiger in het gebruik, doordat hij van natuurlijk materiaal is gemaakt. Daardoor wordt vocht ook beter wordt opgenomen.

De imkers verwachten veel van het experiment, mogelijk met wat minder opbrengst, maar een beter en krachtiger bijenvolk. Wij houden u op de hoogte.

DSC05530

nbv1 klik op het logo

 

 

Agenda

maandag 2 september, aanvang 18:45
Yoga in de Kerk
donderdag 5 september, aanvang 19:30
Biodanza
donderdag 12 september, aanvang 19:30
Biodanza
donderdag 19 september, aanvang 19:30
Biodanza
donderdag 26 september, aanvang 19:30
Biodanza
donderdag 3 oktober, aanvang 19:30
Biodanza
maandag 7 oktober, aanvang 18:45
Yoga in de Kerk
donderdag 10 oktober, aanvang 19:30
Biodanza
donderdag 17 oktober, aanvang 19:30
Biodanza
donderdag 24 oktober, aanvang 19:30
Biodanza
donderdag 31 oktober, aanvang 19:30
Biodanza
maandag 4 november, aanvang 18:45
Yoga in de Kerk

Redactie

    redactie-1

Jan Start