Hulp gevraagd bij de paddentrek in Epse

Bijna is het alweer zover: de jaarlijkse paddentrek gaat beginnen!  Niet alleen padden, maar ook andere amfibieën zoals de groene kikker, de kamsalamander en de kleine watersalamander ontwaken uit hun winterslaap en trekken van hun winterverblijf naar het water om zich voort te planten.  Meestal vindt de trek plaats van zo ongeveer eind februari tot eind april. De combinatie van temperatuur (minimaal zes graden Celsius) en luchtvochtigheid (hoe natter hoe beter) zijn bepalend voor het op gang komen van de paddentrek. Tijdens een zachte, vochtige avond kan het grootste deel van een populatie zomaar op pad gaan. Soms gaat het om duizenden dieren!

 Ook de amfibieën uit Epse krijgen het voorjaar in hun kop en lijf. Om hun voortplantingsgebied te bereiken moeten ze vaak een drukke weg oversteken. Eén groep Epser amfibieën trotseert de Lochemseweg, de andere groep steekt de Dortherweg over. Dat is niet zonder gevaar. We hebben allemaal ’s morgens wel eens de enorme hoeveelheden geplette slachtoffers op de weg zien liggen. Een naar gezicht en dat moeten we eigenlijk zoveel mogelijk zien te voorkomen en dat kan!

Om die reden is de Paddenwerkgroep Zutphen e.o. afd. OverGelder al jaren in de regio Epse actief met het overzetten van amfibieën. Ook werden er schermen geplaatst  en emmers ingegraven. ’s Morgens werden deze emmers geleegd. Door gebrek aan vrijwilligers lukt het waarschijnlijk dit jaar niet om schermen te plaatsen. De groep bestaat uit ca. 15 vrijwilligers, die in de genoemde periode actief zijn. In 2015 hebben wij in totaal 2020 padden, 888 kikkers, 22 salamanders en 1 goudhamster (die in een emmer zat)  weten te redden.

 E.V. 2012 03 26-886 klein foto: Elma Vonk

Werkwijze:

In de genoemde periode zijn – als de omstandigheden goed zijn -  elke avond na zonsondergang één of twee groepjes bestaande uit twee personen actief.  Zoals het er nu uitziet gaan we dit jaar slechts  één traject  afrijden namelijk die op de Lochemseweg. Op deze weg steken de meeste dieren over. Door een tekort aan vrijwilligers moeten we waarschijnlijk de Dortherweg schrappen. Het traject is ca.  2 km lang. Elk groepje gebruikt een auto.  Eén persoon rijdt, de ander zit ernaast gewapend met een emmer en soms een zaklantaarn en springt uit de auto als er een amfibie op de weg zit. Vervolgens wordt het beest  in de emmer gestopt of wordt het direct veilig naar de overkant van de weg gebracht. We rijden gedurende een periode van ongeveer twee uur langzaam heen en weer over genoemd traject met de knipperlichten aan. Achterop de auto is een bordje “paddenredders” aangebracht, zodat we voor buitenstaanders herkenbaar zijn. De twee personen, die de beestjes vangen moeten een fel gekleurd hesje dragen, want het werk is niet ongevaarlijk. Vaak scheuren auto’s rakelings langs je heen of zijn automobilisten geïrriteerd, doordat er langzaam wordt gereden. Niet iedereen heeft direct door, wat er eigenlijk gebeurt.

Nieuwe vrijwilligers gevraagd:

Vorig jaar is het ons met moeite gelukt om het rooster steeds ingevuld te krijgen. Het zou dan ook fijn zijn, als we onze groep met een aantal vrijwilligers zouden kunnen uitbreiden.  Wij vragen mensen vanaf 18 jaar, die één keer per week (vaker is natuurlijk nog mooier) gedurende een periode van ongeveer zes weken een avond dankbaar werk willen verrichten.  U kunt zelf uw voorkeursdata opgeven.  Het is een gezellige bezigheid om samen met een vriend, vriendin, buurman, buurvrouw of familielid te doen.  Na de tijd heb je echt het gevoel, dat je goed bezig bent geweest.  Nog even voor de duidelijkheid: sommige mensen zijn een beetje bang voor amfibieën. Ze zijn echter totaal ongevaarlijk: ze bijten niet, ze zijn niet giftig, maar voelen hoogstens wat vreemd en koud aan en kunnen onverwacht een sprong maken.  Wij hopen mede namens de padden, kikkers en salamanders, dat wij van uw hulp gebruik kunnen maken. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Aagje Wijnja, telefoon 06 40560113 of via de E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Agenda

donderdag 20 juni, aanvang 19:30
Biodanza
donderdag 27 juni, aanvang 19:30
Biodanza
maandag 1 juli, aanvang 18:45
Yoga in de Kerk
donderdag 4 juli, aanvang 19:30
Biodanza
donderdag 11 juli, aanvang 19:30
Biodanza
maandag 5 augustus, aanvang 18:45
Yoga in de Kerk
maandag 2 september, aanvang 18:45
Yoga in de Kerk
donderdag 5 september, aanvang 19:30
Biodanza
donderdag 12 september, aanvang 19:30
Biodanza
donderdag 19 september, aanvang 19:30
Biodanza
donderdag 26 september, aanvang 19:30
Biodanza
donderdag 3 oktober, aanvang 19:30
Biodanza

Redactie

    redactie-1

Francine van den Heuvell (webmaster, coördinator)