Stand van Zaken Truckpoint

A1 Truckpoint Deventer 1280x640 desktop generated tcm21-96048Even bijpraten over Truckpoint en reclamemasten

Op 16 december bent u via een bijeenkomst op de hoogte gebracht van de problemen rond Truckpoint en de 60 meter hoge reclame masten. We willen overlast voor de bewoners van Epse voorkomen.

Daags voor de bijeenkomst hebben omwonenden met de Dorpsraad een bezwaar bij Deventer ingediend tegen een vergunning voor de aanleg van Truckpoint. Daarvoor hadden we al een juridisch advies ingewonnen om te kijken of een gang naar de rechter succesvol zou kunnen zijn.  We vermoedden namelijk dat de duur van de bezwaarprocedure wel eens de oplevertermijn van Truckpoint zou kunnen overtreffen. 

Hoewel de kans op succes niet groot werd geacht, werd geadviseerd toch naar de rechter te stappen om onze kansen voor eventuele toekomstige procedures niet te frustreren en om “onze tanden te laten zien”.

Er is veel gebeurd, maar we hebben slechts een voet tussen de deur. We kunnen nog geen succes melden.

Resultaten tot dusver gering

Samen met omwonenden is de Dorpsraad naar de voorzieningenrechter in Zwolle gestapt. De voorzieningenrechter heeft echter in januari de Dorpsraad en de 18 betrokken bewoners niet ontvankelijk verklaard.

Kort daarop heeft de bezwarencommissie van Deventer ons aangehoord, maar men heeft nog geen beslissing genomen. Wij zijn daarover echter niet bijster optimistisch.

De Dorpsraad en omwonenden vrezen o.a. geluidsoverlast door trucks. Deventer heeft een akoestisch onderzoek laten uitvoeren, waaruit zou blijken dat de geluidsbelasting onder de in het bestemmingsplan vastgestelde normen blijft. Het onderzoek van Deventer is voor ons beoordeeld door een geluidsexpert. Hij heeft gefundeerde kritiek geuit die door ons is gebruikt om te verzoeken om een herberekening door Deventer.

Met steun van de wethouder van Lochem is er een wethouders overleg Deventer/Lochem met vertegenwoordigers van de Dorpsraad en de omwonenden gehouden. Deventer heeft aangegeven vooralsnog niet bereid te zijn om opdracht te geven tot deze herberekening, of tot een overleg tussen de geluidsexperts. Wij proberen een gezamenlijke herberekening uit te lokken.

Dit zou uiteindelijk kunnen leiden tot het sluiten van de (geluids)wal nabij de boerderij. Vooral omwonenden zijn geporteerd van het geheel sluiten van het gat in de geluidswal, men wil zo min mogelijk met het bedrijventerrein te maken hebben. Ook voor de Dorpsraad is van belang dat geluidsoverlast wordt voorkomen. Voor de Dorpsraad is daarnaast van belang dat er een snelfietsroute van Zutphen naar Deventer Oost door dat gat is gepland, als onderdeel van een initiatief van de Stedendriehoek. Veel afstemming en overleg is dus nodig.

En de financiën? De Dorpsraad heeft de kosten van het juridisch advies voor haar rekening genomen. Besloten is om tactische redenen aan te sluiten bij de betrokken bewoners (samen sterk), maar de Dorpsraad heeft geen mogelijkheden om de omwonenden een financiële bijdrage te leveren voor juridische procedures.

Hoe verder?

Wij blijven van mening dat Deventer onze bezwaren over de geluidsoverlast serieus moet nemen. Eén manier is om een aanvullend akoestisch onderzoek aan te vragen.  We vragen daarbij steun van de gemeente Lochem om dit voor elkaar te krijgen.

Een belangrijk procedureel aanknopingspunt blijven ook de nog af te geven vergunningen voor Truckpoint, want deze hebben waarschijnlijk consequenties voor het toegestane geluidsniveau.

Verder vindt er afstemming met Truckpoint plaats om ons standpunt naar voren te brengen.

In procedure is inmiddels het ontwerp en de aanbesteding van twee tot 60 m hoogte reikende lichtreclamemasten bij de A1: een bij de afslag Deventer Centrum nabij McDonalds Deventer en een bij de afslag Deventer-Oost nabij Truckpoint. Die worden dan net zo hoog als de Lebuinustoren in Deventer. We nemen als waarnemer deel aan het overleg over de reclamemasten met de gemeente Deventer met het doel invloed uit te kunnen oefenen.

Medio april brengen we u weer op de hoogte van de stand van zaken. Als u op- of aanmerkingen  wilt maken of suggesties wilt doen: gaarne per email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Maar U kunt ook Uw stem laten horen bij de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering die woensdag 19 april v.a. 19.30 gehouden zal worden in Dorpshuis De Opgang (Kerk Epse).

Agenda

maandag 2 september, aanvang 18:45
Yoga in de Kerk
donderdag 5 september, aanvang 19:30
Biodanza
donderdag 12 september, aanvang 19:30
Biodanza
donderdag 19 september, aanvang 19:30
Biodanza
donderdag 26 september, aanvang 19:30
Biodanza
donderdag 3 oktober, aanvang 19:30
Biodanza
maandag 7 oktober, aanvang 18:45
Yoga in de Kerk
donderdag 10 oktober, aanvang 19:30
Biodanza
donderdag 17 oktober, aanvang 19:30
Biodanza
donderdag 24 oktober, aanvang 19:30
Biodanza
donderdag 31 oktober, aanvang 19:30
Biodanza
maandag 4 november, aanvang 18:45
Yoga in de Kerk

Redactie

    redactie-1

Jan Start