Handtekeningenactie supermarkt succesvol

10De handtekeningenactie die de Dorpsraad op touw heeft gezet is succesvol. Er zijn tot nu toe 240 handtekeningen verzameld, er waren er 50 nodig om het onderwerp op de agenda van de gemeenteraad te krijgen. De handtekeningen zijn op woensdag 10 mei met een brief naar de burgemeester Sebastiaan van 't Erve gestuurd.

De Dorpsraad is de handtekeningenactie begonnen om steun te vragen voor de vestiging van een supermarkt aan de Lochemse gemeenteraad. De huidige eigenaren van het Chinese restaurant zijn van plan hun pand te verkopen en onderzoeken of de vestiging van een supermarkt mogelijk zou zijn. Een supermarkt zou de leefbaarheid van Epse en Joppe ten goede komen. 

Voor de vestiging van een supermarkt is een wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk. Er dreigen door de provincie en/of de gemeente echter barrières opgeworpen te worden door de benodigde wijziging van het bestemmingsplan tegen te houden.

De Rozentuin ligt net buiten het bestemmingsplan voor de kern Epse. Om onduidelijke reden ligt het perceel in een geïsoleerd stukje ‘buitengebied’. Er is blijkbaar een Gelderse regel dat er geen supermarkten in het buitengebied mogen worden gebouwd. Die regel is waarschijnlijk bedacht om de leefbaarheid van kernen op peil te houden. Door dat rare stukje ‘buitengebied’ in Epse dreigt deze regel precies het tegengestelde te bewerkstelligen: het verhindert een verbetering van de leefbaarheid. De voormalige supermarkt Spar Rattink lag overigens op slechts ca. 50 meter afstand van de Rozentuin.

Door het toepassen van deze regel  komt het lot van het plan in handen van de provincie te liggen. Hoewel de provincie haar mond vol heeft over verbetering van de leefbaarheid van het platteland, lijkt ze het in dit concrete geval af te laten weten. Vanwege deze ontmoedigende houding dreigt de huidige eigenaar het hoofd in schoot te leggen en daarmee zou de kans verkeken zijn om een breed gewenste voorziening te realiseren. De urgentie is daarom hoog.

Onderstaande tekst is overgenomen van LochemsNieuws:

Buitengebied
De Rozentuin ligt net buiten het bestemmingsplan voor de kern Epse. Om onduidelijke reden ligt het perceel in een geïsoleerd stukje ‘buitengebied’. Daarmee komt het lot van het plan in handen van de provincie te liggen. Epse vreest dat Arnhem weinig oog heeft voor de wensen en het voorzieningenniveau in het dorp.

Gemis
Het plan is van eigenaar Changsheng Pan van De Rozentuin. Hij wil op termijn stoppen met het restaurant. ,,Vanwege het verdwijnen van de Spar is er een groot gemis in Epse aan een supermarkt. Vooral ook nu recent een nieuwe woonwijk (Waterdijk – red.) is bijgebouwd”, zo schrijft Pan op vragen van LochemsNieuws.

In gesprek

Hij is in gesprek met de gemeente Lochem. Hij zegt op zich positieve reacties te hebben gekregen van onder meer wethouder Bert Groot Wesseldijk. De gemeente ziet volgens de eigenaar wel problemen opdoemen als de provincie moet instemmen met een bestemmingswijziging. Ook de verkeersafhandeling kan nog tot problemen leiden. Ook daarbij speelt de provincie en rol. De Deventerweg. (N348) is een provinciale weg. Het terrein van De Rozentuin heeft overigens een ontsluiting richting Lochemseweg.

Cruciale voorziening
Raadslid Jos Israël (PvdA) zette deze week op Twitter dat in Epse de indruk bestaat dat de gemeente niet erg wil meewerken aan een cruciale voorziening die van groot belang is voor de leefbaarheid. ,,Ik hoor bezorgde signalen uit Epse. Het college zou voor een plan dat zo belangrijk is voor het dorp vooral moeten denken in kansen en niet in bedreigingen”, zo zegt Israël.

Dorpsraad
Voorzitter Egbert Oldenboom van de Dorpsraad Epse-Joppe bevestigt het belang van een supermarkt voor het dorp. ,,Vooral ouderen zijn aangewezen op zo’n voorziening dicht bij huis. Volgens cijfers van het CBS woont de gemiddelde Nederlander op minder dan een kilometer van de dichtstbijzijnde supermarkt. Bij ons is dat nu zeker 3 kilometer.”

Handtekeningen
De Dorpsraad stuurde al eerder een brief naar het Lochemse college om het belang van de plannen te benadrukken. Donderdag werd een handtekeningenactie gestart om de het onderwerp op de raadsagenda te krijgen. De 50 benodigde handtekeningen waren binnen een dag al binnen. Oldenboom hoopt dat de raad er in juni al over praat.

Daadkrachtig
De voorzitter vindt het van belang dat de gemeente zich daadkrachtig opstelt richting provincie. ,,We moeten er samen voor zorgen dat we de mensen in Arnhem aan het verstand brengen wat hier speelt”, zegt Oldenboom.

Agenda

maandag 2 september, aanvang 18:45
Yoga in de Kerk
donderdag 5 september, aanvang 19:30
Biodanza
donderdag 12 september, aanvang 19:30
Biodanza
donderdag 19 september, aanvang 19:30
Biodanza
donderdag 26 september, aanvang 19:30
Biodanza
donderdag 3 oktober, aanvang 19:30
Biodanza
maandag 7 oktober, aanvang 18:45
Yoga in de Kerk
donderdag 10 oktober, aanvang 19:30
Biodanza
donderdag 17 oktober, aanvang 19:30
Biodanza
donderdag 24 oktober, aanvang 19:30
Biodanza
donderdag 31 oktober, aanvang 19:30
Biodanza
maandag 4 november, aanvang 18:45
Yoga in de Kerk

Redactie

    redactie-1

Jan Start