Skip to content

Reclamebouwwerken A1

Update 25 februari 2022

Epse kom(t) in beweging!

Reclamemasten van 50 en 60 meter hoog langs de A1 bij Deventer? De dorpsraad is in samenwerking met enkele verontruste Epsenaren en met steun van de gemeente Lochem, een ultieme poging aangegaan om dat tegen te houden. Ze vrezen enorme lichtvervuiling en houden hun hart vast voor mogelijke verkeersongelukken. Dit plan is onacceptabel voor natuur en milieu.

Lees het hele artikel in de link hieronder: https://www.destentor.nl/deventer/noodkreet-epsenaren-aan-deventer-bouw-geen-reclamemasten-langs-de-a1~ab8a8171/

Teken de petitie tegen de reclamemasten: https://petities.nl/petitions/geen-reclamemasten-langs-de-a1-bij-deventer?locale=en

December 2021:

Twee 60-40 meter hoge reclame-bouwwerken zijn gepland langs de A1.

De Dorpsraad doet daarom een dringend beroep op Deventer om niet met deze reclamebouwwerken in te stemmen. Zij hoopt dat de gemeente Deventer een betrouwbare overheid mag blijken en er dus geen visuele overlast voor Epse en geen visuele afleiding voor verkeer op de A1 komt, zoals nu gepland.

De westelijke locatie van de ‘stadsentree’ reclame-bouwwerk is op ongeveer 390 meter afstand van een Natura-2000 natuurgebied en de locatie ‘Oost’ is gepland op ongeveer 110 meter van NatuurNetwerk gebied (Ecologische HoofdStructuur gebied).

Beide reclamebouwwerken zijn naar de A1 gericht. De westelijke ‘Stadsentree’locatie wordt in de Presentatie van Greenledwalls beschouwd als “onderdeel van een meer stedelijke omgeving met bedrijven en industrie in de directe omgeving”. Echter, de locatie van het Stadsentree reclamebouwwerk ligt op voormalig grondgebied van de gemeente Gorssel en door zijn hoogte van 40 tot 60 meter hoog straalt deze reclamebouwwerk gericht op de A1 ook over de A1 heen uit naar Epse. Dit zal dus een zeer storende visuele overlast geven aan de bewoners van Epse, met name in de donkere uren van de avond en nacht. Bovendien is deze omgeving geen “stedelijke met industrie” maar een landelijke/natuur omgeving. In de voorliggende planning wordt daar helemaal geen rekening mee gehouden

Zestig meter hoog is vrijwel gelijk de hoogte van de Lebuinustoren. De reclamebouwwerken zullen dus op kilometersafstand zichtbaar zijn, mn. in het donker. Veertig meter hoog is gelijk aan de hoogte van het Van der Valk hotel op het A1 Bedrijvenpark. Deze is ook in het donker van verre zichtbaar.

1 Voorkom visuele overlast.

Deze geplande lichtreclames zullen storende visuele overlast voor Epsenaren veroorzaken. Dit is tegenstrijdig aan de verplichting van de gemeente Deventer, een soort zorgplicht, die door de regering in 1999 aan Deventer is toebedeeld bij de behandeling van de wet ‘Wijziging van de grens tussen de gemeenten Deventer en Gorssel’ . De verplichting werd alsvolgt geformuleerd:

“Door de regering is in dit verband naar voren gebracht, dat het goede woon- en leefmilieu van het dorp Epse bijzondere aandacht krijgt, en dat een zeer ruime buffer tussen het bedrijventerrein en het dorp, alsmede interne milieuzonering, mogelijke overlast dient te voorkomen. Hierbij is aangetekend, dat deze maatregelen het meest adequaat gestalte krijgen, indien ze kunnen worden genomen onder verantwoordelijkheid en binnen het grondgebied van de gemeente die belast is met de ontwikkeling van het bedrijventerrein.”

De Dorpsraad vraagt dat de gemeente Deventer uitvoering geeft aan de hierboven genoemde verantwoordelijkheid! Wees een betrouwbare overheid!

2. Voorkom visuele afleiding voor verkeer op de A1.

Door visuele afleiding, veroorzaakt door de twee reclame bouwwerken met wisselende LED-reclames, worden automobilisten onnodig afgeleid van de snelweg, wat zal leiden tot extra verkeersongelukken op de A1.

3. Voorkom visuele vervuiling langs de A1.

De 2 reclamebouwwerken passen niet in het mooie (IJssel)landschap, met name de ‘Deventer-centrum’ bouwwerk van 60 meter hoog. Deze is vrijwel gelijk aan de hoogte van de Lebuinustoren. De wisselende lichtreclames zullen dus kilometers ver te zien en zullen het fraaie landschap verrommelen. Deze reclamebouwwerken staan op ongeveer 390 meter afstand van een Natura-2000 natuurgebied en op ongeveer 110 meter van NatuurNetwerk gebied (Ecologische HoofdStructuur gebied).