Skip to content

Vrijwilligers gezocht voor hulp aan Oekraïense vluchtelingen

Veel inwoners van Gorssel en omgeving willen graag iets doen voor de inwoners van Oekraïne die door een afschuwelijke oorlog getroffen zijn. Er worden op grote schaal hulpgoederen gegeven en er is op 23 april een benefietconcert. Maar er is ook behoefte aan praktische ondersteuning voor de vluchtelingen die in de gemeente Lochem worden opgevangen. Een groep inwoners uit Gorssel en Epse neemt het initiatief om een groep vrijwilligers bij elkaar te brengen die vluchtelingen de eerste dagen in Gorssel praktische ondersteuning kunnen bieden.

Praktische hulp

De komende dagen arriveren ook in en rond Gorssel de eerste Oekraïense vluchtelingen. Zij worden zowel door inwoners thuis tijdelijk opgevangen, maar ook in (vakantie)huizen en hotels die ter beschikking worden gesteld. Vooral de laatste groep zal de eerste dagen behoefte hebben aan extra ondersteuning. Zij bevinden zich immers – in traumatische omstandigheden – in een voor hen vreemde omgeving. En dan gaat het in de eerste plaats om praktische hulp.

Wegwijs

Vrijwilligers kunnen vluchtelingen wegwijs maken in hun nieuwe woonomgeving. Het gaat dan bijvoorbeeld om uitleg over praktische zaken als openbaar vervoer en voorzieningen. En misschien is er behoefte aan hulp bij huishoudelijke zaken (zoals boodschappen doen). Of iemand wil eens een frisse neus halen om het hoofd leeg te maken: dan is het fijn als je een tip krijgt hoe en waar je dat in de buurt het beste kunt doen. Voor wat afleiding zorgen als daar behoefte aan is: samen iets ondernemen (wandelen of fietsen, een spelletje). En niet te vergeten: ondersteuning bieden bij de Nederlandse taal of het Engels (als er basiskennis aanwezig is), zodat er getolkt kan worden. Misschien zijn er kinderen die naar school kunnen: hulp daarbij is dan natuurlijk welkom. En gewoon eens iemand uitnodigen voor koffie of thee, of meegaan naar de huisarts of de supermarkt. De initiatiefnemers: “Alle beetjes helpen! Samen moeten we de vluchtelingen een veilige tijdelijke opvang bieden!”

Aanmelden

Kortom, wie als vrijwilliger in welke vorm dan ook een bijdrage wil leveren aan de opvang van Oekraïners in Gorssel kan dat doen als ‘buddy,’ maar ook incidenteel. Grotere of kleinere activiteiten, alleen of samen met andere vrijwilligers: het is ook afhankelijk van de vragen en de behoeften van de vluchtelingen én van ieders mogelijkheden als vrijwilliger. Belangstelling? Geef je dan op bij de volgende contactpersonen: Henri Jaartsveld, Henri@sandersadvies.nl, tel. 06-10867850; Koos Bleeker, k.bleeker01@gmail.com, tel. 06-14102855); Nico Meerburg, n.meerburg@gmail.com, tel. 0575-493965. Graag tegelijkertijd bij twee van deze contactadressen opgeven. Het zou ook fijn zijn als zich mensen opgeven die het Oekraïens en bijvoorbeeld Pools en Duits machtig zijn om als tolk/intermediair op te kunnen treden.