Skip to content

Expositie ACHTER GLAS

This event has ended

Expositie ACHTER GLAS van Marianne Kraster in Tramstation Gorssel

In Tramstation Gorssel is van 3 oktober tot en met 3 december 2020 de tentoonstelling ACHTER GLAS te zien met schilderijen van Marianne Kraster.

Marianne Kraster werd in 1953 geboren in Amsterdam. Na een studie Nederlandse taal- en letterkunde bezocht zij de Gerrit Rietveld Academie waar ze in 2000 afstudeerde aan de afdeling Tekenen, Schilderen en Grafiek.

In 2004 verhuisde zij van Amsterdam naar Zutphen. Destijds een behoorlijk grote stap maar een waar ze geen moment spijt van heeft gehad. Zij werkt afwisselend in haar atelier in Zutphen en in een werkruimte midden in de natuur.

Die natuur in al zijn verschijningsvormen is voor haar een onuitputtelijke bron van inspiratie. De zichtbare werkelijkheid is vrijwel altijd de aanleiding voor het werk, ook al uit zich dat in abstracte schilderijen. 

Natuurlijke vormen en wetmatigheden komen in het werk terug in de gedaante van lijnen, rasters en structuren. Kleuren spelen daarbij altijd een belangrijke rol. 

Dat is ook het geval bij de schilderijen op de expositie in het Tramstation in Gorssel. Sommige lijken op het eerste gezicht geen enkele voorstelling te hebben maar verbeelden bij nadere beschouwing bijvoorbeeld een bloemenveld in de lente of in de herfst.  Wie goed kijkt ziet dat ze zijn opgebouwd uit vele lagen verf, meer dan tien is geen uitzondering. Ook de afwisseling van matte en glanzende verf geeft een suggestie van levendigheid en beweging. 

Ander werk zoomt meer in op het ritme van boomstammen in een bos of op de vormen van  planten of bladeren. En bij nog verder inzoomen op details worden de rasterstructuren van bladnerven of de bast van een boom zichtbaar gemaakt. Hier zijn de kleuren meer subtiel en soms iriserend, zoals bij tere bloemblaadjes. De abstracte vormen zijn op die manier de vertaling van de natuurlijke vormen.

In het Tramstation in Gorssel komt dit in- en uitzoomen op natuurlijke vormen goed tot zijn recht. 

Het transparante gebouw in het groen brengt cultuur en natuur op een mooie manier samen waardoor ze een verbinding aangaan.  

De tentoonstelling ACHTER GLAS is permanent van buitenaf te zien. Op afspraak is hij ook binnen te bekijken op dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur en op donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Voor meer informatie en voor het maken van een afspraak: kraster@hetnet.nl of www.mariannekraster.nl 

Adres: Het Tramstation, Van der Capellenlaan 4, 7213 AG Gorssel.