Skip to content

Nieuws

Kerst-wintermarkt in Joppe

KanaalLokaal, het buitenwinkeltje met handgemaakte artikelen in Joppe organiseert net als vorig jaar een kerst-wintermarkt. We hebben weer veel mooie artikelen van keramiek, maar ook stoofpeertjes, kweeperengelei, kerstkransen en meer!

We hopen er ook dit jaar een sfeervol gebeuren van te maken.

De erwtensoep en glühwein staan vanaf 16.00 uur klaar!

Dus kom gezellig naar onze markt, van harte welkom!

Zaterdag 10 december van 16.00 tot 20.00 uur. Oxerweg 6 in Joppe

KanaalLokaal is een winkeltje zonder winstoogmerk, een vijfde deel van de opbrengst gaat naar een lokaal goed doel. Dit jaar is dat Stichting Leergeld Deventer.

Voor meer informatie kijk op KanaalLokaalco.nl

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is kerstmarkt-foto-1024x724.jpg

Burendag zaterdag 24 september 2022

Zaterdag de 24ste heeft Stichting Ontmoetingsruimte Epse de jaarlijkse burendag georganiseerd. Dank aan de vrijwilligers, die weer veel werk hebben verzet! Het was een samenwerkingsproject met de dorpsraad Epse/Joppe, in het kader van een kennismaking tussen alle nieuwe mensen die zijn komen wonen aan de Lochemseweg, Het Wansink, De Settershof en Het Wansinkhof in Epse en de bestaande bewoners en tevens de visie te delen op het inrichten van het groen rond het Wansinkhof als een centraal punt in ons dorp.

Vanaf 10.30 uur was iedereen van harte welkom, uiteindelijk waren er 20 mensen aanwezig. De animo van jongere bewoners was teleurstellend. De georganiseerde lunch was gezellig en smakelijk.

Er waren tekeningen opgehangen met voorstellen, waar iedereen zijn visie op kon aangeven en andere ideeën kon intekenen voor de inrichting van het veld voor- en het kruispunt bij het Wansinkhof.

Enkele op- en aanmerkingen:

Geven bankjes en picknick tafels niet heel veel rommel en overlast met name van en door de jeugd? (bewoners van het Wansinkhof).

Wie onderhoudt de bankjes? (want het bankje bij de appelboomgaard wordt nu door een buurtbewoner jaarlijks schoon gemaakt).

Het plaatsen van groene hegjes rond de bankjes.

Hoe vaak wordt een muziekkoepel gebruikt en wat zijn de kosten?

Een groter terras met eventueel koffie en theeschenkerij en openslaande deuren naar het terras.

Meer mogelijkheden voor spel, zoals stapstenen en familieschommel en wipwap.

Een watertappunt aan de kant van Het Wansink, zodat fietsers even kunnen uitrusten en vers water kunnen nemen.

Fietsrekken met mogelijk oplaadpunten voor de elektrische fiets, aan de kant van de treurbeuk (naast de PMD container).

Groenblijvende pergola rond en boven de kabouters.

De stoep (drempel) in stand houden om de 30 km. zone in het dorp duidelijk aan te geven.

Vluchtheuvels ontstenen en inplanten met bloemen en planten of volledig verwijderen?

Lochemseweg 30 km. zone maken.

Groen aan de overzijde op het kruispunt bij Het Wilgert plaatsen.

Kerkgebouw Epse behouden

Zoals eerder bericht heeft de Protestantse Gemeente Gorssel/Epse besloten vanwege op­lopende exploitatie­kosten het kerk­gebouw in Epse af te stoten. Omdat het gebouw betekenis heeft voor Epse was het de wens het kerk­gebouw te behouden voor het dorp en zo mogelijk ook voor de kerk­gemeenschap. Het was al bekend dat het gebouw per 1 november 2022 verkocht is, maar nu zijn meer bijzonder­heden naar buiten gebracht. Het kerk­gebouw blijft behouden.

Via deze link is het hele artikel te lezen: https://gorssel.nl/laatste-nieuws/nieuws/kerkgebouw-epse-behouden

Waar kun je elkaar ontmoeten in Epse en Joppe?

Vanuit het samenwerkingsverband ‘opnieuw verbinden’ is er een flyer ontwikkeld met verschillende ontmoetingsinitiatieven in Epse en Joppe. De flyer is inmiddels te vinden op diverse plekken in Epse en Joppe. Voor elke kern in de gemeente Lochem wordt een flyer gemaakt met een overzicht van ontmoetingsinitiatieven.

Heeft u vragen of opmerkingen over de flyer of het samenwerkingsverband ‘opnieuw verbinden’? Neem dan contact op met Joy Broekema via e-mail: j.broekema@welzijnlochem.nl of telefonisch: 06-57653691.

Update herinrichting Lochemseweg in Epse

11-10-2022

Een update over de stand van zaken met betrekking tot de werkzaamheden aan de Lochemseweg in Epse is te vinden op: https://www.lochem.nl/in-en-over-lochem/lochemseweg-epse . Ook zijn tijdens de inloopbijeenkomst van 28 juni 2022 de reacties, vragen en antwoorden te vinden op deze pagina.

Hieronder zijn de reacties, vragen en antwoorden ook te vinden.

Heeft u vragen over het plan, stuur een mail naar verkeer@lochem.nl

Inloopbijeenkomst aanpak Lochemseweg N339, dinsdag 21 juni.

Gemeente Lochem pakt Lochemseweg in kern Epse nog dit jaar aan

De gemeente Lochem heeft afgelopen maand de provinciale weg N339 in de kern van Epse overgenomen. Hiervoor is een overeenkomst met de provincie opgesteld. De partijen bekrachtigen binnenkort de overname officieel bij de notaris. Nog dit jaar wil de gemeente Lochem werkzaamheden aan dit wegvak uitvoeren. Een deel hiervan wordt een 30 kilometer zone.

De geschiedenis van het plan

In 2016 gaf de gemeenteraad aan een 30 kilometer zone in te willen laten stellen na overname van de N339 in de bebouwde kom van Epse. De overname van de weg had de nodige voeten in aarde. Daarom heeft het vertraging opgelopen. In het voorjaar van 2022 maakten de gemeente en de provincie stappen. De overeenkomst is officieel en de gemeente wil dan ook snel aan de slag met de uitvoering van het plan.

Aanpassingen in ontwerp

De gemeente actualiseerde het ontwerp voor de Lochemseweg, dat al een aantal jaren klaar lag, in overleg met de dorpsraad Epse/Joppe. Het aangepaste ontwerp is in mei besproken met de dorpsraad Epse/Joppe. Zo blijft de voorrangssituatie bij het kruispunt met het Klumperkamp in stand en is het kruispunt met de Hassinklaan ook meegenomen in het aangepaste ontwerp. De gemeente streeft ernaar om de werkzaamheden aan dit wegvak voor het einde van 2022 uit te laten voeren.

Inloopavond op dinsdag 28 juni

Inwoners uit Epse die interesse hebben in het ontwerp zijn welkom tijdens de inloopavond. Deze vindt plaats op dinsdag 28 juni in de voormalige kerk in Epse (Lochemseweg 36) van 19.30 tot 21.00 uur. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden.

Actie Energierekening onbetaalbaar?

Mensen worden opgeschrikt worden door torenhoge energierekeningen. Minder energie gebruiken is dan heel effectief. Energie die je niet gebruikt, kost tenslotte niks. De gemeente Lochem wil de mensen die zelf geen energiebesparende producten of apparaten kunnen kopen ondersteunen. Burgercoöperatie LochemEnergie helpt daarbij. Als mensen bellen naar het centrale nummer, wordt een afspraak gemaakt met een energieconciërge, die de mensen thuis bezoekt. Samen wordt bekeken wat de grootste energiebesparing oplevert. Dat kan soms verder gaan dan een bespaarproduct of een energiezuinig apparaat. Er is veel mogelijk. Bel 06 11 22 06 92 of kijk op energierekeningonbetaalbaar.nl

Kledingwinkeltje en ontmoetingsplek voor Oekraïners in centrum Bathmen

Op vrijdag 20 mei wordt een plek voor Oekraïense vluchtelingen geopend aan de Deventerweg 3 in Bathmen. Het is een kledingwinkeltje én ontmoetingsplek waar alle vluchtelingen welkom zijn om kleding uit te zoeken en samen koffie of thee te drinken. De plek heet BLUM en is iedere vrijdag, zaterdag en zondag open van 10.00-17.00 uur.

Na twee weken schoonmaken, spullen verzamelen, kleren sorteren en inrichten kan het eindelijk open! De plek wordt gerund door Oekraïense vrouwen die op dit moment in Bathmen wonen. Veel kleding is gratis maar er zitten ook spullen bij die zo mooi zijn dat we daar wel een kleine bijdrage voor vragen. We hebben deze plek kosteloos tot onze beschikking gekregen maar de energiekosten moeten wél betaald worden. Met de bijdragen die we ontvangen kunnen we hopelijk de energiekosten betalen. Alleen vluchtelingen kunnen kleding komen uitzoeken op vertoon van hun identiteitsbewijs en tegen contante betaling.

Kleding doneren

De kleding en schoenen zijn onder meer gedoneerd door een aantal kledingwinkels waaronder Appel & Ei en Sweat Repeat uit Hilversum en ook zijn er inmiddels kleren gedoneerd door particulieren. We blijven héél graag kleding en schoenen ontvangen om de winkel te kunnen aanvullen! Mensen kunnen nette, gewassen kleding doneren en afgeven tijdens openingstijden. We ontvangen heel graag lente/zomerkleding en schoenen voor kinderen en dames in alle maten. Ook herenkleding is welkom.

De plek is te volgen op facebook Blum Clothing & More en bij vragen kun je mailen naar blumbathmen@gmail.com.

“Zo’n plek is belangrijk om te hebben, omdat we hier afleiding hebben en we kunnen onze verhalen delen met andere lotgenoten uit Oekraïne. Een plek waar de oorlog soms even vergeten kan worden. Ook de kinderen kunnen met elkaar in de tuin spelen hier” zegt een van de dames.

Deze plek kon tot stand komen omdat meerdere mensen en organisaties uit Bathmen en daarbuiten hun vrijwillige en fantastische hulp hebben aangeboden. Zonder hen was het nooit gelukt. Het is een onofficieel en vrijwillig initiatief van Margo de Geest uit Bathmen, naar aanleiding van de twee busreizen die vanuit Bathmen gemaakt werden naar de Pools-Oekraïense grens en naar Krakau en Warschau. Er werden vele noodzakelijke (medische) spullen en kleding naar de Oekraïense grens gebracht en er werden meer dan 80 vluchtelingen mee terug genomen. Er wonen meer dan 40 Oekraïners in en rondom Bathmen op dit moment.

Voorbeeld van afbeelding

Activiteiten Ontmoetingsruimte Epse

Hoera, we kunnen weer van start in de Ontmoetingsruimte Epse in het Wansinkhof.

In de Ontmoetingsruimte in Epse kunt u iedere doordeweekse ochtend van 10.00 – 11.00 uur komen koffie drinken. Er is een krant aanwezig en ook kunnen zwerfboeken en bladen meegenomen worden. Loop vooral eens binnen.

Iedere dinsdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur is er klaverjas- , kaart- en bordspelmiddag. Hiervoor kunnen we zeker nog enthousiastelingen gebruiken. Iedereen is welkom om mee te doen.

De 3e dinsdagmiddag van de maand is ook Christie Wever van Graafschapbibliotheken aanwezig om mensen verder te helpen met hun digitale apparatuur.

Op de woensdagmiddag is er Soos van 14.00 – 16.00 uur met koersbal, of sjoelen.

In maart start ‘Prik een Vorkje Mee’ op woensdagavond de 23e, dit i.v.m. de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 16 maart.

De volgende maanden is ‘Prik een Vorkje Mee’ gewoon weer de derde woensdagavond van de maand. Wel even van te voren opgeven.

Voor informatie kunt u terecht bij Gerry Brinks tel. 06 57 20 47 99

Nieuwe bestemming gezocht voor Kerkgebouw in Epse

Bericht van de Protestantse Gemeente Gorssel/Epse

De Protestantse Gemeente Gorssel/Epse wil haar kerkgebouw in Epse per 1 januari 2023 overdragen.

Dit besluit is vooral gebaseerd op de financiële vooruitzichten van de gemeente. Ook binnen de kerkgemeente Gorssel-Epse is er sprake van krimp en daardoor dalende inkomsten, terwijl de kosten niet dalen.

Momenteel is de Protestantse Gemeente samen met de buurgemeente in Eefde op zoek naar drie nieuwe beroepskrachten. Om het werk binnen de gemeenten -samen met de vele vrijwilligers- goed te kunnen uitvoeren en de vitaliteit van beide gemeenten te versterken, wordt er gezocht naar een nieuwe predikant en twee parttime kerkelijk werkers.

Om een fulltime predikant te kunnen aantrekken, dient de exploitatie voor een langere tijd sluitend te zijn. Zonder ingrijpende maatregelen is dit niet te realiseren.  Daarom is het besluit genomen om per 1 januari 2023 het kerkgebouw in Epse over te dragen.

Het komende jaar zal worden gebruikt om de verschillende mogelijkheden voor het kerkgebouw te verkennen. Dit betekent niet dat de gemeenteleden in Epse daarmee ook uit beeld verdwijnen. Zij blijven volwaardig deel uitmaken van de Protestantse Gemeente Gorssel/Epse en er zal ook worden gezocht naar mogelijkheden om activiteiten en zo mogelijk ook vieringen in Epse te kunnen organiseren.

Kerkgebouw in Epse  ( foto: Henk Hietbrink )